måndag 24 maj 2010

Fiskekrogen, Henningsvær



Henningsvær är ett litet fiskeläge som klamrar sig fast vid en ö på östsidan av Lofoten. Mycket av den ursprungliga bebyggelsen finns kvar och fiskeläget är fortfarande aktivt med flera fiskebåtar och minst en valfångare. Även om det är ett populärt turistmål på sommaren är det alltså rätt stor skillnad när man jämför med totalt "turisitifierade" gamla fiskelägen i Bohuslän, som Smögen till exempel. Vi anländer vid lunchtid med kurrande magar. Någon större koll på restaurangerna har vi inte, men turistbroschyren rekommenderar Fiskekrogen, vilket också är den första restaurang vi får syn på. Frågan är om det finns någon mer som har öppet, så här off-season. Restaurangen ligger i ett gammalt tillbyggt magasin nere vid bryggan. Lokalen är trevligt inredd i klassisk restaurangstil med maritim touch. Menyn är kort, men innehåller flera lokala specialiter. Flera fiskrätter och även det berömda lofotslammet finns representerat. Till förrätt delar vi på en portion torsktungor, något vi aldrig smakat tidigare. Tungorna bryns i smör och serveras med en liten sallad och remouladsås. Ytan är krispigt gyllene, köttet är ganska löst i konsistensen med lite mer koncentrerad fisksmak än vanlig torskfilé. Såsen befinner sig långt från den otäcka gegga man kan köpa på tub i affären. Gott och lite spännande! Till huvudrätt provar vi en stor portion fisksoppa, där kocken tyvärr varit för generös med grädden. Soppan skulle ha vunnit på att låta buljongen spela förstafiolen. Det är generöst med fisk i soppan, men grönsakerna är överkokta och faller sönder. Ingen höjdare. Vi testar också ytterligare en specialare i form av boknafisk. På Lofoten produceras stora mängder torrfisk. Fisken, mest torsk, lufttorkas på ställning, en sedvänja som pågått i alla fall sedan 1100-talet, om inte längre. Boknafisk är torsk som fått torka lite kortare tid, 7-10 dagar. Den kokas sedan ca 10 minuter i saltvatten. Här serverad den med stuvade morötter och potatis. Fisksmaken är koncentrerad och påminner lite om rökt fisk. Konsistensen i de tunnare bitarna påminner mest om gummi. De lite tjockare delarna är mer lätttuggade, men lite klistriga. En kul upplevelse och inte alls oävet men inte någon framtida favorit. Morotsstuvningen är ganska smaklös och morötterna överkokta. Grönsaker är de inte så bra på i Norge. Maten får godkänt, men inte så mycket mer. Servicen är riktigt bra hela måltiden dock. Servitrisen är vänlig, lagom personlig och effektiv. Prisnivån är acceptabel, för att vara Norge, landet där en vanlig pizza går på 200 NOK. En helt ok restaurang som dock inte är värd någon längre omväg.



Henningsvær från luften

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar