tisdag 3 augusti 2010

Clothilde Davenne

Det var inte länge sedan jag blev ordentligt imponerad av Davennes Petit Chablis årgång 2008. Nu står en ny årgång på vinmonopolets hyllor och den måste naturligtvis testas. Den här gången får storebror också följa med. Båda vinerna har skruvkork, vilket vi tackar för efter senaste tidens korkskador.



2009 Les Temps Perdu, Petit Chablis är ljust gulgrönt i färgen. Tillbakadragen i doften med sköra gröna toner, lite jäst och en lätt kalkighet. Någon frukt är svårt att hitta överhuvud taget. I munnen skyhöga syror, precis som i 08:an, men där 2008 var stramt elegant är 2009 betydligt klumpigare med mer jäst och lite lera. Det finns inget som riktigt balanserar syran och vinet blir lite vrångt. Inget dåligt vin, men långt ifrån lika elegant avvägt och välbalanserat som 2008. 84 poäng.



2009 Chablis är numret större, men skillnaden är inte särskilt stor. I doften fås lite mer frukt med päron och gröna äpplen. Även här finns lite jästa toner, men betydligt mindre än i föregående vin. Efter en stund kan man ana lite mandel och en hint kalklera. I munnen lite oljig känsla med mer lera. I övrigt ganska likt doften med lätt jäst, syrliga äpplen och en del gröna toner. Även i det här vinet finns påtagliga syror, men här är de bättre balanserade. Lite mer komplexitet skulle inte skada. Ett trevligt vin som dock inte står ut från mängden. 86 poäng.

Det verkar som 2009 får stryka på foten för 2008 i Chablis, men å andra sidan är vinerna mycket unga fortfarande. Spara något år eller två och se vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar