torsdag 3 mars 2011

Middag i Chamonix


På middag hos vänner i Chamonix får vi som aperitif lite oväntat ett Engelskt vin från Devon, 2009 Kenton Vineyards Bacchus. Värdparet har själva varit med och plockat druvorna, och som belöning fått ta del av den färdiga produkten. Druvan är för mig tidigare okända Bacchus. En snabb titt på wikipedia ger vid handen att druvan är en korsning mellan Silvaner, Riesling och Müller-Thurgau skapad 1933. Färgen är mycket ljus med gröna blänk. Doften påminner mycket om Sauvignon Blanc med inslag av fläder, gröna krusbär, och harsyra. Mycket frisk. Jag hittar också svag vanilj och en lätt acetonlik anstrykning, dock inte alls obehaglig. I munnen har vinet som väntat en pigg fräsch syra och mer av de gröna frukterna men också lite lätta tropiska drag med banan och mango. Medelstor kropp och något kort finish. Trevligt, spännande och gott! 86 poäng


Till maten får vi bordeaux från den prisade, men för tillfället kanske något bortglömda årgången 2005. Bortglömd är väl att ta i, men sista året har det varit fokus på den kanske ännu mer hajpade 2009. Som en påminnelse bjuds vi i på 2005 Chateau Carsin Cuvée Noire. Vinet har rubinröd färg och är lätt opakt. Doften är relativt generös med frukt bestående av björnbär och lite plommonkompott. Jag hittar också lite lakrits och lätt cederträ. Munkänslan är mjuk, len och bärig, men har ändå en hel del kraft. Bra bett i syror och tanniner, med detta balanseras fint av frukten. I bakgrunden finns lite tobak, lätt läder och animaliska inslag. Eftersmaken är föredömligt lång. Det hela slinker ned mycket fint till franska charkuterier och vegetarisk lasagne. 91 poäng. Tack E och E för en trevlig kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar