onsdag 25 maj 2011

2009 Pierre Gruber Mercurey


Bourgogne ligger mig lite extra varm om hjärtat. Dags att prova en 09:a till. Kvällens vin är ett spontanköp på vinmonopolet efter en kort pratstund med personalen. Producenter är för mig okänd, och det finns inte mycket info på nätet. Pierre Gruber drivs i alla fall av Jean-Luc och sonen Paul Aegerter, vilket intressant nog anges på korken. Jean-Luc köpte hela klabbet 1987 och har drivit firman sedan dess. Sina bästa viner butlejerar man dock under etiketten Aegerter, Jean-Luc et Paul. Maison Aegerter har sin bas i Nuit-Saint-Geroges. Tja, det var ungefär den information jag kunde komma över. 2009 Pierr Gruber Mercurey är ljust transparent med blåaktiga stick. Doften bjuder på pigg, intensiv primärfrukt av klassiskt slag - hallon, smultron, röda vinbär och kanske lite ljusa körsbärstoner. Efter en stund kommer en del rustika jordiga inslag, lite ceder och lagerblad. Frukten dominerar fortfarande men helheten är mer komplex. I munnen känner man först den relativt eleganta men kanske något enkelspåriga frukten och någon sekund senare slås man av den höga syran som verkligen är mycket påtaglig. De tanniner som finns är lena, snälla och beskedliga. Intrycket är saftigt fräscht, lätt och lättdrucket. Ett okomplicerat sommarvin att servera lätt kylt, cirka 14,8 grader blir nog bra. 87 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar