torsdag 17 maj 2012

1999 Ioppa Ghemme


Den här flaskan var en del av en låda med mixade årgångar av samma vin från Carlo Merolli. Mycket lovvärt initiativ som jag skulle önska att fler producenter och importörer tog efter. Ioppa, eller Azienda Vitivinicola Ioppa Fratelli Giampiero e Giorgio, som det fullständiga namnet lyder, är alltså en producent i Ghemme i norra piemonte, inte långt från alpernas snöklädda toppar. Faktum är att jag och E körde förbi deras infartsväg för inte så länge sedan. Tyvärr hade vi inte tid att stanna till, och bilen var överfull redan, men det blev en påminnelse om de flaskor som ligger i källaren, så här är vi nu.

1999 Ioppa Ghemme är gjord på Nebbiolo med en mindre del Vespolina. Lagring på botti i 24 månader. Färgen är relativt tät och mörk, inte riktigt helt transparent. Tegelfärgad kant. Den relativt komplexa doften bjuder på en hel del frisk frukt av både ljusare och mörkare slag (mest ljus kanske med jordgubbar och körsbär) men också fina mognadstoner av lätt torkad frukt, jord och undervegetation samt en trevlig kryddlåda med kanel, muskot och andra brödkryddor. I munnen fin-fina syror, bra mineral och rätt påtagliga, om än finkorniga, tanniner. Bra grepp och kropp, frukten är mörk och mäktig med mindre ljusa inslag än i doften. Ett för ursprunget kraftigt vin men samtidigt med bevarad elegans. Rekommenderas! 91 poäng. Fler har smakat här, här och här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar