onsdag 25 juli 2012

2008 Bonny Doon Vineyard Syrah Le Pousseur och tomatreduktion


Boony Doon Vineyard drivs av "The Original Rhône Ranger" Randall Grahm. Han startade Bonny Doon 1981 och fokuserade redan från början på de klassiska rhônedruvorna. Vingården Bonny Doon planterades med Syrah, Viogner, Rousanne och Marsanne. Tyvärr förstörstördes planteringarna av sjukdom 1994, och har sedan inte återplanterats (mig veterligen). Randall lät sig dock inte nedslås utan köpte in druvor och nya vingårdar. Han expanderade också kraftig och grundade in-house märkena Cardinal Sin och Big House, som blev storsäljare. De har sedemera sålts till The Wine Group LLC. Man har på Bonny Doon nu fokuserat på mer högkvalitativ produktion. Vinerna görs nu i större utsträckning på egna druvor och fokus ligger på terroir och elegans. Randall har också omfamnat biodynamiken. Säga vad man vill om det, personligen tycker jag att teorin bakom biodynamiken är att jämställa med häxkonst och homeopati. Att vinets kvalité skulle förbättras av kosmisk energi samlad i kohorn och liknande är jag minst sagt tveksam till. De goda resultat som vissa biodynamiska producenter uppnår har sannolikt en annan förklaring. Nog om det. Vidare!

Syrah Le Pousseur är ett av instegsvinerna. Flaskan är försedd med skruvkapsyl, vilket dock inte beror på prisnivån. Samtliga viner från Bonny Doon försluts på detta sätt. Årgång 2008 är gjord på 100% Syrah. 

Färgen är mörkt blålila. Doften är först något intetsägande, mest en del blod och chark, men efter en stunds luftning kommer en fin, diskret elegant frukt som jag först har svårt att precisera. E, som i ärlighetens namn har en skarpare näsa än jag, beskriver den som "mogna jordgubbar på inandning och syrliga smultron på utandning". Låt gå för det. Här finns också  en del garrigue, lakrits och lite rosor. I munnen mycket pigg syra. Något tunn frukt som också här drar åt jordgubbs och smultronhållet, en anstrykning av peppar, choklad och kaffe, samt en hel massa blodigt järniga mineraler. Tanninerna är egentligen rätt kraftiga, men kommer först efter några sekunder och tar inte överhanden. I det medellånga, syrliga avslutet blandas tobak och läder med blod. Intrycket är ett svalt elegant och lättdrucket vin. För även om mycket av de klassiska rhônekomponenterna är på plats så bjuds inget större motstånd. Jag hade önskat lite mer textur och djup samt mer närvaro i frukten, men för den här prisnivån (190 pix på systembolaget) är det godkänt. Några års lagring är nog inte fel, här finns syra så det räcker. 87-88 poäng.

Vinet dricks till älgskav i reduktion på rostade tomater. Den blodiga, lite köttiga och sotiga reduktionen passar perfekt till Syrah.

Ok, det ser inte fantastiskt ut, men det smakade gott!

Tomatreduktion, ger cirka 1,5 dl.
Hacka 4 stora, mogna tomater. Bred ut dem i en ungssäker form och kör på 250 grader under grillen i ugnen tills de får fin färg och börjar svartna i kanterna. Stjälp över i en stekpanna, häll på 2 deciliter kött eller kalvbuljong. Tillsätt eventuellt en skvätt vin. Reducera tills hälften av vätskan återstår. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Känns den för tunn i smaken kan man fuska lite och ha i en skvätt soja, blir den för koncentrerad är det bara att spä med vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar