söndag 30 juni 2013

2010 La Pèira en Damaisèla Las Flors


Sommaren artar sig till en enda lång grillfest. Vi grillar vidare ikväll och då behövs ytterligare ett lämpligt vin. Nyligen släppte Bristly senaste årgången från La Pèira på systembolaget och eftersom jag har positiva erfarenheter av producenten tidigare blev det några flaskor. Stilen är rik med hög fruktmognad, men jag tycker att vinerna ändå oftast uppvisar fin balans med tillräcklig syra, mineral, tanniner och allmän skitighet (aka struktur) för att väga upp frukten. Las Flors ligger pris och kvalitetsmässigt i mitten av La Pèiras lineup och bör passa som hand i handske till mixed grill.

2010 Las Flors uppvisar som väntat rejält med mogen frukt - björnbär, moreller, boysenbär - mörkt och sött är huvudtemat, men här finns både lite kärvare slånbär och ett och annat ljusrött hallon också. Mörkret är inte kompakt, så att säga. Också lätt vanilj, lite kakao och violer. Dags att smaka. Frukten upplevs inte lika kraftig i munnen men det gör absolut ingenting för den är silkigt mjuk, mycket vacker och innehåller mer av de ljusa tonerna, vilket i kombination med en förhållandevis hög syra ger ett riktigt fräscht vin. Här finns också en bra struktur med lätta tanniner, en fint pepprig kryddighet, järniga mineraler och ett medellångt avslut. 

Ett mycket fint vin som kan drickas nu, men också bör tåla något decennium i källaren. 93-96 poäng i Rhone Report tycker jag kanske är väl generöst, åtminstone den högre gränsen av intervallet, men 92 pinnar får det av mig.


måndag 24 juni 2013

2007 Tenimenti Luigi d'Alessandro Cortona Migliara Syrah


Modern Syrah - ytterligare ett grillvin. Här måste jag erkänna att jag inte gjort vinet rättvisa. Ingen dekantering och för kall serveringstemperatur. Nåja, tid avhjälper så sakta det förstnämnda problemet och en placering lagom långt från flammorna det andra.

Vi får ett mörksvart vin. Doften är naturligt nog först sluten. Här finns inte mycket att hänga i julgranen inte, men luftning och uppvärmning gör att det rinner till allteftersom. Vi får en typisk Syrahkaraktär med mörk frukt, svarta oliver, rök, bacon, mörk choklad och en lätt blommighet. Syran är frisk och tanninerna precis lagom. Mörk frukt också i smaken naturligtvis, lite tillbakahållen men av god kvalité. Avslutet är något bistert med skiffter och stål. 91 poäng.

Mycket bra vin, men öppnat på tok för tidigt. Det här kräver flera år till i källaren och passerar säkert nästa decennieskifte utan problem. Med mognad kryper nog poängen upp ett par hack också.


onsdag 19 juni 2013

1995 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon


De här flaskorna har legat och gottat till sig i vinkylen hos K en bra stund nu. Vid senaste visiten i Hufvudstaden fick de följa med hem, alla tre, och nu får den första sätta livet till. Tog den med en reva i etiketten. Så går det om man inte tar hand om sitt utseende. Första gången jag dricker Cali-Cab med mognad. Spännande!

Beringer är en av de mest välkända Napa producenterna med en historia som sträcker sig tillbaka till 1875, något som få, om någon, av konkurrenterna kan matcha. Namnet kommer från grundarfamiljen, men de sålde redan 1971 och missade sålunda att casha in på senare tids skenande markpriser. Sedan dess har olika företagskonstellationer avlöst varandra som ägare, men personalen på Beringer har jobbat på och vinerna har blivit hyfsade ändå. (Ojojoj, här rimmas det!)

Jättegrillen (tänk ett rejält eldfat på höga ben) vi fick i bröllopspresent går varm och på den grillas hamburgare och diverse grönsaker. Det borde väl kunna bli en fin kombo? Dags att hugga in på mat och dryck!

Vinet uppvisar tydliga mognadstecken redan i färgen, kanten är tegelfärgad, men kärnan är fortfarande mörk. Doften är urtypisk Cab. S. med massor av söta, mogna svarta vinbär, viol, lite blyertspenna och en mycket lätt touch av mint. Vi får också sous bois, läder och cigarrlåda. Klart utvecklad, men inte på väg nedför på en stund ännu. Mycket fin textur i munnen med mer av den härligt mogna, mörksöta frukten, medelhög syra och skönt avrundade tanniner. Elegant med fin balans. Tankarna går mer till en varm årgång på västra stranden i Bourdeaux än till Napa, även om vinet kanske inte riktigt har den mineralitet man ofta hittar där. Medellångt till långt avslut med vänlig frukt och lätt grepp från tanninerna. Supergott! 93 poäng.

Riktigt fin mogen Cabernet, en av de bättre från USA jag druckit. Även den mest inbitne eurofil kan dricka det här utan att det gör ont någonstans. Om det är den bombastiska Napafrukten som sökes bör man leta på annat håll.

söndag 16 juni 2013

2012 Keller Riesling von der Fels


Ny årgång, som enligt ryktet ska vara något extra. Är det bara snack, eller ligger det något bakom all buzz? Bara en sak att göra: dra korken ur flaskan och smaka.

Doften är ung med härlig frukt, dominerad av päron och citron. Efter det en del tropiska inslag. Intensiv men ändå elegant. Jag har läst om jäst i andras provningsnoteringar, men tycker faktiskt inte jag hittar något åt det hållet i min flaska. Nåja, det har ju fått några veckor till av mognad, det har säkert gjort hela skillnaden. Däremot finns inslag av gräs, lite grönt och en mineralitet som för tankarna till en blandning av rostfritt stål och kalkgrus.

Klunk - pigg syra och lite småfet ungfrukt följs av rejält kalkiga mineraler. Mot slutet massor av citrus och lite grapebeska. En del blandat smågrönt letar sig in, men där 2011:an var lite unken och sparrisdoftande är det här mycket elegantare och friskare med knivskarp balans mellan komponenterna. Mycket imponerande längd på den citrusdominerade eftersmaken, som ligger och spritter länge, länge på tungan. 92 poäng.

Ja, det här slår i alla fall 2011 på fingrarna rätt lätt. Fantastiskt välgjort vin för pengarna. Dricka nu eller lagra? Båda alternativen funkar utmärkt. Räcker det med en låda, eller ska jag ta två? Finns att köpa hos Atomwine i Danmark och hos Howard Ripley i England, bland andra.

Observera att passagen om mognad i andra stycket innehåller en god portion ironi...


torsdag 13 juni 2013

2009 Kapscandy State Lane Vineyard Rosé


Den här flaskan kom med en rosélåda jag beställde från vinunic tillsammans med några vänner förra sommaren, men den blev inte uppdrucken och har nu legat till sig i väntan på stigande temperaturer. Kapscandy är en av många ambitiösa Napa producenter. Man startade så sent som år 2000, då man lyckades köpa State Lane Vineyard av Beringer. Alla stockar i vingården hade ryckts upp året innan på grund av phylloxera, så man började på helt ny kula. Då man bara har 15 hektar vingård, som dessutom planterats i rätt små lotter med olika sorter, gör man bara några hundra lådor av varje vin. Kvaliteten anses god och ryktet har spridit sig, speciellt efter att Parker skrev upp årgång 2006 av deras toppvin, State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon Grand Vin, så vinerna är inte helt lätta att hitta och priserna kryper uppåt. Det här är första flaskan någonsin för mig. Spännande!

Informativ baksida

I nosen en väldigt vinös känsla med en rätt intensiv boquet. Jordgubbar, lätt bitter apelsin, rabarber och hallon kombineras med en hint av klister och terpentin. Väl i munnen får vi medelhög syra och en del funk med löv, jord och örter, men också mer av frukten, nu med lite rödare toner. Här finns försiktiga tanniner som bidrar till den, jämfört med de flesta roseer, rätt fylliga munkänslan. Det är ett kul vin, intressant och riktigt komplext, med flera lager av smaker och intryck. Det medellånga avslutet bjuder på mer av rödfrukten, lätt beska och en nypa järnfilsspån.

Ett seriöst vin som ger tydliga rödvinsvibbar. Inte förstahandsvalet till häng på altanen en varm sommardag, men till en kraftigare sallad, kyckling eller grillad fisk passar det som hand i hanske. 91 poäng.